26 października w naszej świetlicy szkolnej odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których dzieci samodzielnie przygotowywały dla siebie sałatki owocowe. Akcja odbywała się w ramach Światowego Dnia Warzyw i Owoców.
Warsztaty kulinarne poprzedzone zostały tygodniem wiedzy o warzywach i owocach zwieńczeniem, których było wykonanie plakatów informacyjnych przez uczniów młodszych klas dla wszystkich uczniów z naszej szkoły. Na plakatach znalazły się nie tylko wyselekcjonowane lub pogrupowane przez dzieci zdrowe produkty, ale również hasła promujące zdrowe odżywianie.
W ubiegłym tygodniu dzieci natomiast przyniosły ze sobą ulubione owoce oraz jednorazowe naczynia i sztućce. Pod okiem pań nauczycielek kroiły i mieszały składniki, a efekty pracy przerosły najśmielsze oczekiwania organizatorów tegorocznych warsztatów. W atmosferze radosnej pracy dzieci miały możliwość obserwować przygotowanie również musów owocowych, a także spróbować ich. Niektórym przypadły do gustu nawet kwaśne smaki musów, ale największą popularnością cieszyły się te wykonane z banana, jabłek i winogron. Integracji przy spożywaniu musów i sałatek towarzyszyły rozmowy i niezliczone uśmiechy dzieci. Moc wspaniałych, pozytywnych emocji udzieliła się tego dnia wszystkim.
Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych był konkurs na najciekawiej i najpiękniej wykonaną sałatkę. Trzy zespoły otrzymały drobne, zdrowe przekąski. Bardzo gratulujemy!
1 miejsce Szymon Michalak kl.1c.
2 miejsce Jagoda Duda i Amelia Przygońska kl. 1 c.
3 miejsce Mikołaj Antkowiak, Hubert Stabryło kl. 3a i Dominik Antkowiak kl.1a.
W tym tygodniu zakończy się również konkurs dla klas 1 – 3 na najciekawsze hasło i plakat o tematyce warzyw i owoców.
Bardzo dziękujemy rodzicom za solidne przygotowanie owocowej „wyprawki” na warsztaty, a dzieciom za zaangażowanie i wspaniałe emocje, które mamy nadzieję powtórzyć podczas kolejnych tego typu wydarzeń w naszej świetlicy.
Małgorzata Michalska
Beata Zawadzka