Uczniowie najstarszych klas naszej szkoły biorą udział w wycieczkach zawodowych. Oto garść relacji:
Tabor
Do instytutu pojazdów szynowych „Tabor” mieszczącego się przy ulicy Warszawskiej w poznaniu wybraliśmy się 22 listopada 1982 roku.
Jest to jedyny w Polsce instytut badawczy realizujący prace z rozwojem oraz certyfikacją. Laboratorium Badań Pojazdów Szynowych w ramach uznania EBA (niemieckiego urzędu kolejowego) uzyskało upoważnienie do wykonywania próby wytrzymałości statycznej ram, badania systemu hamulca czy właściwości przeciwpożarowych.
Autor:
Dawid Jakubowski
Piórex
Dnia 9.11 udaliśmy się na wycieczkę zawodoznawczą do firmy produkującej wyroby pościelowe – Piórex. Na początku przedstawiono nam historię powstania firmy, pochodzenia piór, a następnie oprowadzono po zakładzie oraz szczegółowo opowiedziano o działalności każdej z maszyn.
Firma istnieje od roku 1945 w Swarzędzu przy ul. Kilińskiego i wielokrotnie uhonorowano ją prestiżowymi certyfikatami.
Autor:
Dawid Jakubowski
Restauracja „Między Nami”
Po dotarciu na miejsce kolejnej wycieczki zawodoznawczej – restauracji „Między Nami” w Paczkowie dnia 8 listopada – przywitał nas właściciel. Dostaliśmy fartuchy, opowiedział o powstaniu restauracji i zaprosił nas do kuchni. Powstała ona w 1952 roku i znajduje się na ul. Zapłocie 6. Organizują oni przyjęcia okolicznościowe, wesela, bankiety, komunie, jubileusze, stypy, jak i urodziny. Dodatkowo dowożą posiłki do szkół, przedszkoli i na imprezy plenerowe. Kuchnia pracuje na wyrobach mięsnych z własnej masarni oraz świeżych warzywach i owocach od lokalnych rolników. Produkty przetrzymywane są w odpowiednich temperaturach, przez co dłużej zachowują świeżość.
Autor:
Dawid Jakubowski
Masarnia
30 października odwiedziliśmy masarnię w Kruszewni na ul. Spółdzielczej 37. Dowiedzieliśmy się, jak ona powstawała,a następnie mieliśmy okazję zobaczyć cały proces wędzenia mięsa oraz spróbować ich wyrobów. Ich własne 3 wyroby wędliniarskie zostały wpisane na listę Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jak sami uważają – ich największym osiągnięciem jest przyznanie prawa do używania znaku pierwszego Krajowego Systemu Jakości Żywności „Jakość Tradycja” jako pierwsza
przetwórnia mięsa w Polsce. We wrześniu 2009 r. na „Polagrze Food” Spółdzielnia została
członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Najnowszym jednak osiągnięciem jest certyfikat „Najlepsza Jakość w Wielkopolsce 2016 r.” na produkty „Kiełbasa biała kruszewska”,„Kiełbasa polska Kruszewska” oraz „Polędwica surowa Kruszewska” Wszystkie wyroby zakładu można zakupić w ich sklepach firmowych lub bezpośrednio w masarni.
przetwórnia mięsa w Polsce. We wrześniu 2009 r. na „Polagrze Food” Spółdzielnia została
członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Najnowszym jednak osiągnięciem jest certyfikat „Najlepsza Jakość w Wielkopolsce 2016 r.” na produkty „Kiełbasa biała kruszewska”,„Kiełbasa polska Kruszewska” oraz „Polędwica surowa Kruszewska” Wszystkie wyroby zakładu można zakupić w ich sklepach firmowych lub bezpośrednio w masarni.
Autor:
Maja Narbutowicz
Metex
Dnia 16 listopada 2018 roku w ramach programu „Mój zawód, moja przyszłość” odwiedziliśmy Metex, z siedzibą w Swarzędzu na ulicy Różanej 10. Osoba oprowadzająca nas po zakładzie pokazywała nam kolejno maszyny i o nich opowiadała.
Metex jest przedsiębiorstwem branży metalowej powstałej w 1967 roku. Zakład ten wykonuje części, podzespoły i zespoły do maszyn oraz urządzeń dla dużych przedsiębiorstw. Posiadają szeroko rozwinięty park maszynowy umożliwiający przeprowadzanie większości procesów technologicznych.
Autor:
Maja Narbutowicz