„Największe tragedie napisali Grek Sofokles i Anglik Szekspir. Żaden z nich nie znał czekolady.”
~ Sandra Boynton
3 listopada klasa 2a gościła na godzinie wychowawczej panią Agnieszkę Szustak z Ogrodu Ekologicznego „Gładysiakowie”, która poprowadziła nietypowe zajęcia poświęcone czekoladzie. W niezwykłej atmosferze uczniowie nie tylko poznali historię znanego wszystkim smakołyku, ale również mieli okazję ulepić własne przysmaki. Pani Agnieszka zwróciła uczniom uwagę na to, by czytali uważnie etykiety i jedli świadomie. Poza tym, że przyniosła ze sobą cały wachlarz rozmaitych – lepiej lub gorzej znanych – czekolad, zainstalowała także w sali obiekt westchnień wielu z nas – czekoladową fontannę. W bajecznie spływającej czekoladzie można było zanurzać winogrona i delektować podniebienie rozkosznym smakiem. Patrząc na roześmiane buzie umorusane czekoladą, nietrudno było uwierzyć w to, że po zjedzeniu czekolady wzrasta w mózgu poziom serotoniny i endorfin. Ach, co to był za dzień…!
Paulina Grzesiak