Kulinaria wystartowały!
Kulinaria wystartowały!

Kulinaria wystartowały!

Ruszyliśmy! Kulinaria na słodko! Z wykorzystaniem jabłuszek! A co! Na początek ciasto „nogą kręcone”  😉 Dwie grupy uwijały się jak mróweczki. Oczywiście mamy w naszych szeregach nowe buźki i niezwykłą moc pomysłów oraz chęci do pichcenia!

Ciacho wyszło smakowite, a robi się je tak:

6 jaj utrzyj z 20 łyżkami cukru, dodaj 20 łyżek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, potem powoli wlej roztopioną i przestudzoną kostkę margaryny lub masła. Połowę ciacha wylej na blachę, do drugiej części dodaj 4 łyżeczki kakao i drobno posiekaną czekoladę. Wylej drugą część na blachę, posyp skrojonymi jabłkami, bądź innymi owocami i do pieca wsadź na godzinkę.

Ot i cała filozofia – a ciacho pyszne i czas spędzony w oczekiwaniu na nie wesołyJ

A ponieważ sporo osób zagląda mi do pudełka – co tam sobie „przekąsam” na przerwie, to przy okazji przepis na „cosia” podaję…

Szklanka kaszy jaglanej (opłucz, zanim ugotujesz) na dwie szklanki mleka(lub wody,  jak kto lubi) dodaj wiórki kokosowe, żurawinę suszoną, rodzynki, morele, mogą być orzechy…. I niech się to powolutku garuje przez ok. pół godziny. I potem pozostaje tylko zjedzenie owego „cosia”. Słodko ,smacznie i zdrowo – polecam na jesienne śniadanie  😀

                                                  K.S.

Skip to content